1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Fikret Geyik

facebook-paylas
ÖZDE BEN BİR İNSAN OLMAYA GELDİM
Tarih: 05-06-2022 03:30:00 Güncelleme: 05-06-2022 03:30:00


İnsan olmak sıfat itibariyle, suretiyle insan olmak değildir. Kinini içinden atıp, ikiliği aradan kaldırıp, gönüllerde taht kurarak ve bunun için gerekirse serini meydana koyarak insan olmaktır. Özde, yüzde, izde közde insan olmaktır.

Şair ne güzel diyor ikilik kinini içinden atıp özde ben bir insan olmaya geldim. Her şeyin özeti, her şeyin özü gitti, şekli kaldı. İnsanlığın özü bozuldu. İnsanlığın ahlakın sevgi ve saygının inancın özü bozuldu. Biz ne kadar hızlı bir şekilde kirlendik. Tüm değerlerimizi yitirdik.

Özünde insan olmanın anlamı; İnsan olmak sevgi dolu olmak demek, merhametli olmak demek, haddini bilmek demek, herkese ırkçılık yapmadan insan sınıflandırmadan ve yeryüzünde yaşayan tüm canlıları sevmek demek sevebilmek demektir. Çünkü her şey sevmekle başlar. İnsan olabilmek sevgiden geçer. Çıkarsız, kötülük düşünmeden içten ve saf sevmek vicdan sahibi olup hayatta adaleti uygulamaktır. Ve insan olduğunu bilip ona göre yaşamaktır. İnsanı insan yapan taşıdığı insanı duygulardır. Vicdan, merhamet, dürüstlük, sevmek yaratılan her şeyi korumaktır. İnsanlık için en önemli iki unsur akıl ve vicdandır. Rabbim bizi vicdanlılardan eylesin.

Velhasıl kelam: Yunus Emre, ilim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmesen ya nice okumaktır. Kendini bilen Rabbini bilir. İnsanın kendisini keşfetmesini gerektiğini anlatır. İyi bir insan olmadan, hangi konuma gelirse gelsin ortaya güzel şeyler çıkarılmayacağından bahseder. Büyük Düşünür Celaleddin’i Rumi; “Birçok adam gördüm, üstünde elbise yok. Bir çok elbise gördüm içinde adam yok’’ bu kısa dünya hayatında maalesef kasa, nisa, masa imtihanında  sınıfta kaldık. Bunun temelinde özde bir insan olamadık. Şairin deyimiyle özde ben bir insan olmaya geldim. Özümüz sözümüz bir olunca insan’i kamil yolunda oluruz. Yaşadığımız yerleri cennet bahçelerine çevirebiliriz. Sevgi saygı, hak, hukuk , adalet ve barışın olduğu bir dünya olsun.

 





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI