1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Hamide Donmuş

facebook-paylas
Anlayana
Tarih: 21-12-2022 21:34:00 Güncelleme: 21-12-2022 21:34:00


Havaalanına gitmek üzere sol elimde valiz, sağ elimde mont ve çantam vardı. Yanıma bir de şemsiye aldım lakin hava bulutluydu. Uzun bir süre bekledikten sonra servis durağa yaklaştı. Hınca hınç doluydu. Uçağı kaçırmamak için binmek zorunda olduğundan bindim. 

 Yol ücretleri 6TL olmuş.  Ücreti şoföre uzattım. Solumda yaşlı, nur yüzlü bir kadın gördüm. Sade, beyaz eşarp takmış pamuk anne dersiniz ya aynen öyleydi. 

16 yaşındaki gençler gibi ayakta dolmuşun cam  kenarındaki sarı renkli direklere tutunmuştu. Beli ağrıyor ya da ayakları mı kim bilir belki de o çınar ağacını taşıyan dizleri ağrıyordu. Yüzündeki ifadeden, mimiklerinden anladım ki rahatsız…

Acısını iliklerime hissettim o anda. Sağ tarafımda mavi eşarplı genç bir kız koltuğa oturmuş, elinde akıllı cihaz öyle dalmış ki, ineceği yeri geçtiğini fark etmediği gibi yanı başında ayakta duran  gebe hanımefendiyi de fark etmiyordu. Sağ koltukta gözlüklü belinde sırt çantası olan 14,15 yaşındaki gencin kulağına eğildim:

-  Bak yavrum, sen gençsin ayaktaki yaşlı ve gebe şahıslara yer vermen gerekmez mi.?

   Dedim .

Ancak beni anlamıyormuş gibi davrandı sanki duymuyordu. Yanındaki yetişkin kadın sanırım annesiydi. 

Bana sert bir bakışla bakarak sessizce:

- Otur ve boş ver.dedi.

Haliyle ben de yaşlı kadının ayakta duramayacak olduğunu ineceği hastane durağına henüz 25 dakika gibi bir süre olduğunu düşündüğümden aciz kalbimin ve mantığının bu eylemi kabul etmediğinden yer verilmesini istedim.  

Daha farklı bir yol olmalı diyerek bu sefer minibüste yüksek sesle herkese seslendim.

- Bakınız! Ayakta yaşlı ve gebe kadın var koltuğa yayılmış cep telefonu elinde dünyayı kendileri yarattığını zanneden gençlik biz büyüklere karşı saygı, edep bilen bir toplumduk. Ruhum açıyor, kalbim ağrıyor bu manzara karşısında ne zamandan beri bu kadar ukala vurdum duymaz olduk.

Haykırışlarıma orta yaşlı bir beyefendi ortak oldu: Evet bacım, haklısın valla ne desen haklısın edep, haya, sevgi ve saygı gibi en güzel değerlerimizi yitirdik. Allah cümlemizi ıslah eylesin, diyerek  yaşlı kadına yer verdi. 

Oturan yaşlı kadın elimi tutarak:

- Yüce Allah ne muradın varsa versin kızım deyişini hiç bir zaman unutmayacağım.

Tesadüf mü yoksa tevafuk mu bilmem.? Ben durakta inerken yaşlı ve muhtaç insanlar için inen ayetler, hadisler aklımda zihnimi öyle meşgul ediyordu ki kendi kendime gençlerin büyüklerimize duyarsız kalması ne kadar utanç ve ne acı bir gerçek diyerek yürüyordum. 

Efendimiz (S.A.V)  şu hadisleri ile irkiliyorum  

“Zayıf ve düşkünlerinize dikkat ediniz! Zira siz ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız.” (Ebû Dâvûd, Cihâd, 69)

“Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler ve otlayan hayvanlar olmasa idi üzerinize (bela ve) azap yağardı.” (Heysemî) Bir başka hadiste Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Zayıf ve düşkünlerinize dikkat ediniz! Zira siz ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız.” (Ebû Dâvûd),

“Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler ve otlayan hayvanlar olmasa idi üzerinize (bela ve) azap yağardı.” 

"Küçüğümüze merhamet etmeyen büyüğümüze hürmet göstermeyen bizden değildir.” buyurdu. (Tirmizi,)

Umarım 2023 yılında yeniden milli irade ve millî şuurla büyüyen, manevî değerlere, kültürümüze bağlı dinamik bir o kadarda ahlaklı bir gençlik yetişir. Hep gençlik suçlu diyeceksiniz. Ancak son olarak bu gençliği yetiştiren eksik bilgi veren, karakterlerinin oturması için örnek olamayan, doğru eğitemeyen yetişkinler suçlu... 

Anlayana sivri sinek saz....

 





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI