1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Mirza Kayğaş / Siirt Anadolu Güvenlik Korucuları ve Gazi, Şehit Aileleri Fed. Şirvan İlçe Temsilcisi

facebook-paylas
Kahraman Güvenlik Korucularımızın Devletimizden Talepleri
Tarih: 16-10-2021 15:39:00 Güncelleme: 16-10-2021 15:39:00


 

Askerimiz ve polisimizle beraber gerek sınırlarımız içinde, gerekse sınırlarımız dışında vatan, bayrak ve mukaddes değerler uğruna gözünü kırpmadan ölmeyi göze alan Güvenlik Korucularıyız biz.

Terörle ve teröristle mücadelenin en ön saflarındayız, camiamızdan binlerce şehit ve gazi verdik. Askerimizle, polisimizle omuz omuza, vatan topraklarında hiçbir teröriste aman vermedik, vermeyeceğiz de.

Bir taraftan terörle ve teröristle mücadele ederken, diğer taraftan olumsuz ekonomik şartlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Her zaman beraber görev yaptığımız Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın maaşlarında her yıl düzenli bir şekilde iyileştirme yapılırken, bizim maaşlarımızın da iyileştirilerek asgari ücretin altında kalmamasını ve aynı hakların Güvenlik Korucularına da uygulanmasını talep ediyoruz.

Devlet büyüklerimizden; hayatlarını dağda bayırda terörle mücadele ile geçiren Güvenlik Korucularımızın kapsayıcı ve düzenleyici bir yasa ile sosyal güvenceye sahip olmasının sağlanmasını bekliyoruz.

Güvenlik Korucuları olarak Sn. Cumhurbaşkanımızdan ve Sn. İçişleri Bakanımızdan desteklerini bekliyoruz.

 

Kahraman Güvenlik Korucularımızın Devletimizden, Hükümetimizden Talepleri.

Konu: Güvenlik Korucuların Başta Maaş Ve Özlük Haklarını İyileştirmesi.

1- Güvenlik Korucusu Kanunu;

Halen 1924 yılından kalma 442 sayılı köy kanununa tabiyiz. Güvenlik korucuları kanununun çıkarılmasını talep ediyoruz.

2- Güvenlik Korucularımızın Statülerinin Belirlenmesi;

35 yıldır koruculuk sistemi yürürlükte olmasına rağmen statümüz görev ve sorumluluk alanlarımız belli değildir. Çarşı ve mahalle bekçilerine verilen statü özlük hakları güvenlik korucularımıza uyarlanarak kır, köy, orman bekçisi olarak sistem değiştirilebilir.

Çarşı ve mahalle bekçileri görev ve sorumluluk bakımından emniyet müdürlüklerine bağlı iken güvenlik korucularımızda görev ve sorumluluk bakımından mevcut durumdaki gibi jandarma komutanlıklarına bağlı olarak çalıştırılmalarının uygun olacağını düşünmekteyiz.

3- Sosyal Güvence;

Mevcut sosyal güvencemiz derme çatma olup ihtiyaçlarımıza cevap veremeyen bir nevi sağlık güvencesini kapsayan bir sosyal güvenceden ibarettir.

657 sayılı Devlet memurları ve memur emeklilerine tanınan Sosyal güvenlik sistemine dahil edilmek isteniyoruz.

4-Görev Tanımı;

Şu an belli bir görev tanımımız olmamakla beraber her ilde her ilçede her karakolda farklı görev ve sorumluluklar üstlenmekteyiz. Yeni görev tanımımız belirlenirken köylerimizin de güvenliğini aksatmayacak şekilde yeniden belirlenmelidir. Görev tanımımiz belirlenirken günün ihtiyaçlarına ve gereklerine cevap verebilecek şekilde yeniden belirlenmelidir. Bu bağlamda korucularımız üç farklı kategoride değerlendirilebilirler:

a) Köy muhafaza timleri.

b) Yol güvenlik ağlarını, sabit noktaları üst bölgelerini tesisleri karakolları koruyan ve muhafaza eden timler. 

c) Operasyonel faaliyetlerde görev alacak özel timler. 

5-Harcırah Durumları Operasyon Ücretleri Ve Terör Tazminatı;

Meskün mahaller dışındaki görevlerimiz de verilen 38,75 TL'lik harcirah bedelinin ve günlük operasyon bedeli olan 31,50 TL'nin 50'şer TL çıkarılmasını talep ediyoruz. Korucularımızın harcırahları her ay düzenli bir şekilde tıpkı maaşların ödendiği gibi Bir sistem dâhilinde maliye bakanlığı tarafından illere yetki verilmek suretiyle ödenmesi konusunda yasal düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz. Mevcut sistemde içişleri bakanlığımız maliye Bakanlığından sürekli dilenci konumunda para talep etmekte bu görev paraları bazen 4-5 aylık süreler içerisinde ancak ödenmektedir. Zaten asgari ücret düzeyinde az bir maaş alan güvenlik korucularımız aldıkları maaşları da göreve gidiş gelişlerde kullanarak ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar.

Bölgede görev yapan asker polis bekçi ve mit personeline verilen ayrık terör tazminatı bedelinin güvenlik korucularımıza da verilmesini talep ediyoruz. 

6-Maaş Durumu;

Ortalama sekiz nüfusa sahip olan güvenlik korucularımıza aylık 2.810.-TL asgari ücret düzeyinde maaş verilmektedir. Bu maaşın çarşı ve mahalle bekçisi maaşına endekslenmesini talep ediyoruz.

7-İaşe ve Ulaşım;

Yeni askerlik sisteminden kaynaklanan asker sayısının azalmasıyla beraber güvenlik korucularımız 24 saat esasına göre jandarma karakollarına ve üst belgelerini koruma görevlerini üstlenmişlerdir. Bu görevler yeni askerlik sistemi göz önüne alındığında kalıcı hale geleceği anlaşılmaktadır. Bu gerçekler aşağıda güvenlik korucularımızın görevleri esnasında yemek sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi için kanunu düzenlemenin yapılarak kişilerin takdir ve inisiyatifine bırakılmamasını istiyoruz.

-Asker polis bekçi olarak görev yapanlar devletimizin araç ve imkânlannin kullanarak görevlere gidip gelmekte iken güvenlik korucularımız korunaksız güvenlik önlemleri alınmadan kendi imkanları ile ve kendi araçları ile göreve gidip gelmektedirler. Bu sorunun kalıcı çözümü için diğer güvenlik görevlerini uygulanan kanun ve yasaların korucularımıza da uygulanmasını istiyoruz.

8- Erken Emeklilik;

iki yıl ö önce bir defaya mahsus 45 yaşını dolduranlara yönelik tanınan erken emeklilik mevzusu korucularımız arasında net anlaşılmadığından çok fazla rağbet görmemişti. Erken emekliliğin bir defaya mahsus tekrar uygulanmasını talep ediyoruz. Bu durum koruculuk sisteminin gençleşmesine ve verimliliğinin artmasına vesile olacaktır.

9- Koruculuktan Uzmanlığa Geçiş;

 İki yıl önce uygulanan bu sistem korucularımız arasında çok net anlaşılmadı ondan bazı ufak tefek tereddütler giderilmeden bu sisteme fazla bir talep olmadi. Koruculuktan uzmanlığa geçenlere tanınan haklar imkanlar diğer korucularımız tarafından net görüldüğünden bu sisteme olan talebi artırmıştır. Koruculuktan uzmanlığa geçişte yaş sorununun 28'den 32'ye çıkarılmasının uygun olacağı bu sisteme dahil olacak tecrübell kişi sayısını arttıracağını düşünüyoruz. Çünkü korucularımız için 32 yaş en ideal en verimli oldukları yaş çağıdır. Bölgedeki vatandaşlardan olan korucularımızdan ne kadar fazla kişi uzman çavuşluğa geçerse o kadar devlete olan aidiyet duygusu artacak devlet millet kaynaşmasına vesile olacak askerlik mesleği bölgedeki gençler arasında özenti duyulan saygın bir meslek haline gelecektir. Bu husus bölge gençlerinin terörün pençesine düşmesine engel olacaktır. Koruculuktan uzman çavuşluğa geçenlerin yerine birinci derecede yakınlarının korucu olarak alınmazsa devletimizin korucularımıza ve onların ailelerine karşı duyduğu bir vefa olarak görülecektir.

10-Özel Timler;

Foça Jandarma Komando okulunda çeşitli eğitimden geçen güvenlik korucularımız illerde kurulan özel timlerde görev almakta, başarılı görevlere imza atmaktadırlar. Bu özel timler kurulurken bunlara bir takım ek ücretler verileceği ifade edilmişse de halen bu konuda bir gelişme sağlanmamıştır. Çok başanlı faaliyetler rüten bu özel timlere ekonomik anlamda bir takım ayrıcalıklar tanınması onların moral motivasyonlarını düzeltecek ve verimliliklerini arttıracaktır.

11-Kılık Kıyafet

Son zamanlarda kılık kıyafetle ilgili sorunların büyük bölümü çözülse de zaman zaman bazı yerlerde aksaklıkların yaşandığını kılık kıyafetin zamanında korucularımıza ulaştırma adına şahitlik ediyoruz. Bu durum korucularımız arasında mağduriyeti sebep olmaktadır. Kılık kıyafet sorununun yasal bir çerçeveye yasal bir mevzuata dayandırılarak kalıcı olarak çözümünü istiyoruz.

12- Silah Teçhizat;

ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki PYD-YPG unsurlarına dağıttı binlerce silah ve teçhizat PKK terör örgütü mensuplarınca da kullanılmaktadır. PKK'nın elindeki silahlar modern ve son teknoloji içeren silahlar olmasından dolayı korucularımızın silah ve teçhizatları yenilenmeli modernize edilmeli ve günün ihtiyaçlarına göre takviye edilmelidir.

13- Korucularımızın Görev Yaptıkları Nöbet Yerleri ve Korucu Kulübeleri;

Bazı yerlerde bazı illerde modern ve tam donanımlı nöbet kulübeleri yapılmış olsa da bölgenin büyük bölümünde derme çatma yapılar varlığını korumaktadır. Derme çatma yerlerde güvenlik sorunu olduğu için hava şartlarına dayanıklı yapılar olmadığından korucularımız çok büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Bu derme çatma yerlerin büyük çoğunluğunda elektrik su ve ısınma sorunu mevcuttur. Birçok yerde de özellikle elektrik aboneleri korucularımızın adına yapılmakta ve bu faturalar korucularımız tarafından ödenmektedir. Bu sorunun kalıcı olarak çözülmesi bu gibi yerlerin elektrik su aboneliklerinin jandarma birimlerince veya il özel idarelerince çözüme kavuşturulmasını istiyoruz

14- Güvenlik Korucularımızın Ordu Evlerinde Polis Evlerinde ve Sosyal Tesislerinden Yararlandırılmaları, Güvenlik korucularımızın ve birinci derece yakınlarının orduevlerinde polis evlerinde ve sosyal tesislerinden yararlanmaları için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını bu durumun kişilerin takdirine ve inisiyatifine bırakılmadan çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. 

15- Korucularımızın Eğitimleri;

Güvenlik korucularımız belli zaman periyodlarında silah spor eğitimlerinin yanı sıra etik değerler milli ve manevi konularda İçişleri Bakanlığı iller idaresi Genel Müdürlüğü Korucular Dairesi Başkanlığı öncülüğünde valilikler kaymakamlıklar yüksek öğretim kurumları ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile eğitime tabi tutulmalarını istiyoruz. Bu eğitimler sayesinde milli ve manevi konularda korucularımızın daha duyarlı davranmasını sağlayacak görev ve toplumsal ahlak kuralları ile bağdaşmayan davranışlardan kaçınmalarını sağlayacaktır. 

16-Devlet Övünç Madalyası;

Güvenlik korucularımızdan görevleri başında üstün başarı cesaret ve fedakârlık örneği göstererek teröristlerle girdikleri çatışmalarda şehit olanların ailelerine ve gazi olanlara asker polis ve diğer kamu görevlilerine uygulandığı şekilde devlet övünç madalyasının verilmesini istiyoruz. Mevcut durumda asker polis ve kamu görevlilerinden şehit olanların ailelerine ve gazilerine kriterlere uyanlara verilen devlet övünç madalyasının şehit olan korucularımızın ailelerine ve gazilerine verilmemesi korucularımızın kendilerine karşı negatif ayrımcılık ve dışlanmışlık hissine kapılmalarına neden olmakta bu durum bölgede PKK yandaşları sempatizanları ve siyasi destekçileri tarafından olumsuz propaganda malzemesi olarak kullanılarak korucularımızın ve ailelerinin moral ve motivasyonunu bozmaktadır. 

17- Korucu Evi;

Gerek hastalarına Ankara'ya getiren gerekse günlük iş ve işlemlerini takip etmek çözmek için Ankara'ya gelen güvenlik korucularımızın, gönüllü güvenlik korucularımızın, güvenlik şehit olanların ailelerinin ve gazilerinin ve birinci yakınlarının faydalanabileceği Ankara merkezli ordu evi gibi polis evi gibi korucu evinin İçişleri Bakanlığı iller Idaresi Genel Müdürlüğü Korucular Daire Başkanlığı'nın gözetimi ve denetiminde inşa edilerek cüzi bir ücret karşılığında güvenlik korucularımızın ve ailelerinin hizmetine sunulmasını talep ediyoruz.

18-Silah Harçları;

Güvenlik korucularımızda bir silaha mahsus silah harç bedeli alınmamaktadır. Silah harç bedelinin gönüllü güvenlik korucularımızdan da alınmamasını talep ediyoruz. 

19- Emekli Güvenlik Korucuları:

Emekli güvenlik korucularımızın maaşlarında düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Emekli güvenlik korucularımız özel hastanelerden yararlanamamaktadırlar. Bu sorunun giderilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.

20-Güvenlik korucusu olarak görev yaparken şehit yakını ve gazi yakını olarak kamuya atananlar Güvenlik korucusu olarak görev yaparken Şehit yakını ve Gazi yakını olarak memur veya işçi olarak atanan kişilerin, geçmişe dönük çalıştıkları sürelerin hesaplanarak memurluklarından sayılması için, gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını istiyoruz 

21- Korucularımızın Yüksek Öğretimde Eğitim Gören Öğrencilerin Durumu:

Güvenlik korucularımızın gönüllü güvenlik korucularımızın ve emekli güvenlik korucularımızın yükseköğretim de eğitim gören çocuklarının üniversite harç bedelinden muaf tutulmasına ve kendilerine karşılıksız burs verilmesi konusunda yasal düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.

 

Ayhan KAHRAMAN

Van Güvenlik Korucuları Gazi ve Şehit Aileleri Federasyon Başkanı

 

İsmail ŞEHİTOĞLU

Siirt Güvenlik Korucuları Gazi ve Şehit Aileleri Federasyon Başkanı





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI