1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Nevzat Aksoy

facebook-paylas
SÖZDE MERT, EYLEMDE KIT İNSANLIK
Tarih: 27-12-2021 00:17:00 Güncelleme: 27-12-2021 00:17:00


        Değerli okuyucularımız herkese dua ve selamla yazıma başlıyorum. Niyet ve ağızdan çıkan sözlerin, fiili olarak gerçek yaşamda bir paralellik gösterdiğine  maalesef çabuk aldanan bir milletiz. Niyet ve ağızdan çıkan güzel söz ve kelimelerin, sonuç olarak eylemde bir tutarlılık göstermemesi, örtüşmemesi  sadece şatafatlı söz ve kelimelerin tesirine kapılıp, insanlar hakkında hemen olumlu bir niyete kapılmak yanlıştır.

        Değerli okuyucularımız ağzımızdan çıkan güzel söz ve kelimeler, fiili olarak eylemde somut olarak birleşmiyorsa, yerini bulmuyorsa o söz ve kelimelerin hiç bir anlamı yoktur. Hayatımızda nice sosyal çevre ve toplumlarda bulunmaktayız. Sosyal bir varlık olarak yaşamlarını idame eden insanlar, değişik meslek grupları  ve her kesimden insanlarla bir arada bir diyalog içersinde olabilmektedir. Bir insanı tanımanın ve iyi bir insan olduğu kanaatini taşımada hemen aceleci olmamalıyız. Onları tanımaya çalışmalıyız. İnsanlar sözlerinde kendilerini anlatırken süslü kelime ve kendilerini göğe çıkaran övücü  cümleler ve yollara başvurabilmektedir. Tabi ki dilin kemiği yok ki insanoğlu inandırıcılık ve kendini kabul ettirme adına bazı ahlaki ve etik kavramları görmezden gelip, sırf tek taraflı bir sünni bir niyet için sonuçla örtüşmeyen bir tutum ve eylem içinde olabilmektedir.

       Özde olmak, yaşantı ve hayatlarında söz ve davranışlarında uyumlu olan insanlar genel kabul gören insanlardır. Her bir kelimenin, her bir cümlenin bir anlamı ve önemi olduğu gibi; sonuca ve eyleme götürmede samimi bir niyet ve düşüncenin idrakinde olabilmekte çok önemlidir. Önemli olan kelimelerde, düşüncelerde, güzel sözlerde kendini ifade etmek ve başkalarına kabul ettirmek değildir. Acaba başkaları tutum ve eylemlerimizi nasıl görüyor?

Tutarlılık ve sonuç olarak bu söz ve tutumlarımıza ne kadar samimi ve inandırıcı bir gözle bakıyor bunu da hesaba katmalıyız.

       Kelime ve güzel sözlerle kendilerini ifade eden, yükseklere çıkaran, güzel meziyetlere sahip olduğunu var zan edenler, kısa bir süre sonra bu kelime ve sözlerin altında ezilmektedir. Çünkü söyledikleri, anlattıkları, gerçek yaşam ve hayatlarıyla örtüşmeyen boş bir nutuktan ibaret olduğunu açık bir şekilde gözlerimizin önüne sermektedir. Hayatta her şey göründüğü gibi değildir. Eğer hayatta her şey göründüğü gibi olsaydı; elinize aldığınız deniz suyu mavi olurdu. Bu sözü derinlemesine sorguladığımızda, hemen her şeye inanmak ve gerçek olduğu kanaatine varmanın da yanlış olduğunu göreceğiz.

       Herkes sözünde sözde merttir, yardımseverdir, doğrudur, iyilikseverdir, dindardır, adaletli ve vicdanlıdır. Ama maalesef sonuç olarak bu vasıflara haiz olan insanlar azdır. Sözde mert, eylemde sunni olan davranış ve eylemler bire bir birbirini tutmuyorsa, bir paralellik arz etmiyorsa, insanlık ve tutumlar sahtedir. Sahte hayatlar bizim dünya ve yaşantılarımızı kuşattığı için, sürekli yıkıma doğru sürükleniyoruz, hala da kendimize bakıp da eylem ve niyetimizi gerçek yaşamla tutarlı bir hayata çeviremiyoruz.

Saygı ve sevgilerimle

 





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI