1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Nurcan KONGUR / YeniMedyaGazetesi Sahibi |Gazeteci|Yazar|Şair

facebook-paylas
Sakarya Üniversitesi'nden Uluslararası Bir Proje “Hoşgörü Gazeteciliği: Medyada Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır”
Tarih: 06-06-2022 23:05:00 Güncelleme: 21-10-2023 10:16:00


YOUTUBE VİDEOLU Röportaj - Özel haber / Hazırlayan Nurcan Kongur

Kıymetli Okuyucularım,

Sakarya Üniversitesi tarafından 17-26 Mayıs 2022 tarihleri aralığında “Hoşgörü Gazeteciliği: Medyada Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır” konulu, dünyanın farklı ülkelerinden gelen akademisyen ve medya alanında uzman eğitimciler tarafından gerçekleştirilen yerli ve yabancı basın medya mensuplarının yer aldığı Çalıştay, “Atölye çalışması” yapıldı.

VİDEOMU İZLEYİNİZ

Son Ukrayna Rusya krizi ve savaşı ile beraber, bugün dünyanın geldiği noktada düşüncesi bile ürkütücü lakin “herkes bir mülteci adayıdır” ve “bir gün herkes mülteci olabilir” gerçeğini unutmamak lazım gelir diyerek yazıma başlamak istiyorum.

İşte Sakarya Üniversitesi dünya ve ülkemizin gündemini meşgul eden böylesine önemli bir konuda, zaman içerisinde gündem listesinin ilk sıralarına yerleşen başta ülkelerin nüfusları ile sınırlarının değişmesine sebep olabilecek devamında güvenlik, ekonomik, kültürel konularda ülkeleri fazlasıyla etkileyebilecek önem arz eden “mülteci konusunu“ farklı bir bakış açısıyla ele aldı.

Sakarya Üniversitesi “Hoşgörü Gazeteciliği: Medyada Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır” konulu dünyanın farklı ülkelerinden gelen medya alanında uzman eğitimciler tarafından gerçekleştirilen yerli ve yabancı basın medya mensuplarının yer aldığı “Atölye çalışması” hazırladı.

Esasen o kadar güzel düşünülmüş bir proje ki, toplumla ve toplumun içinde vuku bulan olayların, yine topluma aktarımında vaz geçilmez kilit noktası, haberin habercileri olan biz basın mensuplarını projenin odak noktasına yerleştirerek, katkı sunmak ve çözümün ortağı olmak için habercilik alanında Atölye çalışması hazırlayarak mülteci konusunu ele almışlar.

İçerisinde yer almaktan onur ve şeref duyduğum, Nedir? Bu projenin konusu, ana başlıkları ve katılımcıları, eğitmenleri kimlerdir? Bilgi sahibi olmak isteyenler için hemen yazalım.

2 gün boyunca toplam 6 oturumda sunulan dünyanın farklı ülkelerinden gelen medya alanında uzman eğitimciler tarafından gerçekleştirilen yerli ve yabancı basın, medya mensuplarının yer aldığı Atölye çalışmasının verimli geçtiğine inanıyorum.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, başta olmak üzere, Proje Koordinatörü Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Kenar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Zülfikar Özçelik, İngiltere ve Fransa’da akademik çalışmalara imza atan, “İnsan Hakları Gazeteciliği” kitabının yazarı Dr. Ibrahim Seaga Shaw, Dr.Pradeep Dhakal, Dr. Jacinta Mwende, Prof. Rajib Timalsina, Dr.Tabeenah Anjum ve bu proje de emeği geçenlere takdirlerimle teşekkür etmek istiyorum.

Bu bağlamda Atölye çalışması açılışında Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü  Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Kenar- Proje Koordinatörü Hocamızın “Yabancı Düşmanlığı ve Etkileri” başlığı altında verdiği bilgilerden öne çıkan bazı detayları aktarmak isterim.

Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Kenar Projenin amacı ve işleyişine yönelik açıklamasında “Karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak, belirlenen konuyu Akademik şekliyle ele almak ve Türkiye ölçeğinde incelemek, akabinde  projenin Avrupa’da da yapılmasını planlayarak çalışmalara başladıkların” ifade etti.

Medyanın önemine vurgu yaparak “Medyayı ele almamızın nedeni, medyanın öneminden kaynaklanıyor” dedi. “Kamuoyu yaratan unsurlar vardır ve medya da kamuoyu yaratmada etkisi bakımından büyük bir unsurdur. Etkisi en fazladır. Teknolojinin gelişmesiyle medya öne çıktı ve artık bilgiye çok kısa bir sürede ulaşabiliyoruz.” Dedi.

Atölye çalışmasının konu başlığını kısaca açıklayarak “Neden bu yabancı düşmanlığını ele alıyoruz, önemsiyoruz, önlemeye çalışıyoruz. Gelecekte ortaya çıkabilecek düşmanlıkları engellemek olduğu için” ifadelerini kullandı.

BM rakamlarına göre çeşitli sebeplerle Dünyada 150 milyon insanın kendi menşei ülkesinin dışında yaşadığını, bunların yaklaşık 12 milyonunun mülteci olduğunu ve yerinden edilmiş, yaşadığı yerden başka bir yere göç etmiş kişilerin oluşturduğunu belirterek “Mülteciler zorunlu göç eden insanlar olarak görülüyor. Hayatları tehlike de olduğu için, canlarını kurtarmak için göç eden kişiler ya doğrudan kendilerine yönelik bir saldırı var ya da ülkede bir iç savaş neticesinde mülteci konumuna düşüyorlar” dedi.

Yabancı düşmanlığının sebebi “kişilerin karşısındakini kendinden görmediği için ortaya çıkmasıdır. Kişilerin diğer kişileri yabancı görmesinin, Aile içinde, toplumda, ülkede de olabileceği” ifadelerini kullandı.

Ve Oturum akışında sırasıyla;

Önce “İnsan Hakları Gazeteciliği” kitabının yazarı Dr. Ibrahim Seaga Shaw, “Dünyada ki Yabancı Düşmanlığına Karşılaştırmalı Bakış Açıları” başlığında açıklamalarda bulundu.

“Gerçek sadece bir parçadan oluşmaz” dedi.“Gerçeğin farklı farklı parçaları olabileceğini” hatırlatarak, “bu parçalar ancak bir araya getirildiği zaman tam bir gerçeklik ortaya konulabilir” ifadelerini kullandı.

İşte bir gazeteci olarak bu mesleği icra ederken her zaman özen gösterdiğim bir detay vardı ki;

Dr. Ibrahim Seaga Shaw Hocamız bu detayı “Hoşgörü Gazeteciliği” başlığı altında dile getirerek “İnsanlara karşı kullandığımız dil konusunda son derece dikkatli olmamız gerekiyor” dedi

“Biz Gazetecilerin insanlık onuruna yakışmayan söylemler içerinde olmamamız gerektiğini, insanları komple infiale sürükleyecek söz ve söylemlerden de kaçınılması gerektiğini” yineledi.

İşte bu son cümle çok etkileyici ve yaşadığımız zamanı düşünürsek çok manidar diye düşünmeden edemiyorum.

Sizce de öyle değil mi? Ne dersiniz?

Dr. Senthan Selvarajah “Türk Medyasında Yabancı Düşmanlığı“ konusunu işledi.

Asst. Prof. Rajib Timalsina “Medyada Yabancı Düşmanlığı Nasıl Önlenir?“ konusunda bilgiler verdi.

Dr. Tabeernah Anjum “Göçmenler ve Mülteciler Hakkında Raporlama” çalışması üzerine bilgi aktarımında bulundu.

Dr. İbrahim Seaga Shaw ile Dr. Senthan Selvarajah “İnsan Hakları Gazeteciliğine ve Barış Gazeteciliğine Giriş” konusunda tecrübe ve bilgi birikimlerini paylaştılar.

Atölye çalışmasının bitiminde Dr. Nesrin Kenar Hocamız ve yine projede emeği geçen diğer tüm Hocalarımız ve bu konunun uzmanlarınca biz Gazetecilere sertifikaları takdim edildi, fotoğraf video çekimlerinin ardından program sona erdi.

Nurcan Kongur / YeniMedyaGazetesi olarak programa katıldım. Böylesine bir proje de biz gazetecileri davet ederek, 3 gün boyunca misafirperverlikleri, tabi ki gülen yüzleri, hoş muhabbetleri ve bilgi hazineleriyle ağırlayan, değerli kabullerinden dolayı Sakarya Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Fatih Savaşan ve Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü  Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Kenar Hocamız ve değerli Ekibine, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Zülfikar Özçelik Hocamıza teşekkür ediyorum. İnşaAllah önümüzdeki zaman içerisinde basın medya alanında ülkemiz, milletimiz ve insanlık adına fayda sağlayacak çalışmalarda kendi adıma elimden geldiğince katkı sağlayacağımın inancıyla ve sözünü vererek beraber olmak dileklerimle..

Her birini sevgi ve hürmetlerimle selamlıyorum..

Bu vesileyle Sakarya'lı dostlarımıza ve Sakarya sevenlere de bir selam göndermek isterim.

Nurcan Kongur

www.yenimedyagazetesi.com

yenimedyagazetesi.com Sahibi Gazeteci Yazar Şaire

Anadolu Basın Birliği - ABBİM İnternet Medyası İstanbul İl Temsilcisi

 

(Özel haber- Röportaj Nurcan Kongur tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları Nurcan Kongur / yenimedyagazetesi.com aittir.  Nurcan Kongur yenimedyagazetesi.com izni ve bilgisi olmadan alıntılanamaz, kopyalanamaz, hiç bir şekilde yayınlanamaz.)

           

(Özel haber Nurcan Kongur tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları Nurcan Kongur / yenimedyagazetesi.com aittir. yenimedyagazetesi.com haber linkimiz kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, kopyalanamaz, hiç bir şekilde yayınlanamaz.)





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI