1xbetm.info hipas.info wiibet.com mariobet giriş restbetcdn.com
Bugun...


Nurcan KONGUR / YeniMedyaGazetesi Sahibi |Gazeteci|Yazar|Şair

facebook-paylas
PESSİNUS ANTİK KENTİ VE HENÜZ KEŞFEDİLEMEYEN 'TANRIÇA KİBELE TAPINAĞI'
Tarih: 22-08-2023 23:19:00 Güncelleme: 23-08-2023 01:47:00


Youtube Videolu Özel Haber | 

Hazırlayan Nurcan Kongur 

 

Kıymetli Okuyucularım,

 

30 yılı aşan kazılara rağmen esrarını koruyan alanı ve Friglerce “Tanrıça Kybele” diye adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerinden biri olarak bilinen, henüz keşfedilemeyen Kibele'nin tapınağı ile anılan Pessinus Antik kentini gezdim benim gibi tarih ve tarihi eser meraklıları için bir de köşe yazılı video hazırladım.

O halde Buyrun Pessinus Antik Kenti yazımı birlikte okuyalım ve videomu birlikte izleyelim.

.............

Deniz seviyesinden yaklaşık 950 m yükseklikte bir vadi burası. Orta Anadolu’da yer alan Eskişehir / Sivrihisar ilçesine bağlı Ballıhisar köyü bu çok önemli yapı dizisine ev sahipliği yapıyor.

Pessinus Antik Kenti..

Sivrihisar ilçesine bağlı ve ilçeye 13 km mesafede tarih kokan ve oldukça ıssız dar sokakları ile tipik bir orta Anadolu köyü olan Ballıhisar köyü içinde yer alıyor. 

PESSİNUS ANTİK KENTİ VİDEOMU İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ VİDEO LİNKİNE TIKLAYINIZ

Pessinus Antik Kenti..

Bozkırın orta yerinde tarihte sel ve yağmur sularıyla dolan günümüzde ise kanal görüntüsü ile kurumuş bir nehir yatağından ibaret olan Gallos Nehri'nin tam üzerinde inşa edilmiş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından PESSİNUS ANTİK KENTİ’nin ülkemizin tarihi ve kültürel miras listesinde ilk öncelikli yerler arasında olması sağlanmalı ve listede hak ettiği yeri almalıdır.

Nasıl ki Urfa da Göbekli tepe hak ettiği değeri bulduysa, tarih ve kültür zengini Sivrihisar toprakları içinde ki Ballıhisar köyünde bulunan tarihi Pessinus Antik kentine de hak ettiği değer verilmelidir.

Gün yüzüne çıkartılan Frigyalılardan kalma kültür mirasımız Pessinus Antik kenti kazı çalışmaları genişletilmeli, ortaya çıkartılan bu önemli yapı kaderine terk edilmemelidir.

Pessinus Antik Kenti ve Friglerce “Tanrıça Kybele” Tapınağı keşfedilmeyi bekliyor.

Yeni haber, röportaj, youtube videolu köşe yazılarım devam edecek takipte kalınız.

İyi okumalar, iyi seyirler dilerim.

Nurcan Kongur

www.yenimedyagazetesi.com SAHİBİ

GAZETECİ | YAZAR | ŞAİR

...................................

PESSİNUS ANTİK KENTİ HAKKINDA 

Ballıhisar köyünde Pessinus kalıntılarını ilk tespit eden kişi, 1834 yılında Ballıhisar’ı ziyaret eden Charles Texier’dir. 1882’de köyü ziyaret eden Karl Humann’dır.

Alandaki kazılar 1967’de, Gent Üniversitesi’nden Pierre Lambrechts’in yönetimindeki bir Ekibin Alana gelişiyle başlamış, kazının amacı, antik yazarların eserlerinde sıklıkla bahsi geçen ve tasvir edilen ünlü Kibele tapınağını keşfetmek olarak açıklanmış, kazılar 2008 yılına kadar sürdürülmüş olup Melbourne Üniversitesi’nden Gocha Tsetskhladze’nin başkanlığındaki bir ekip çalışmaları yürütmüştür.

Pessinus Antik Kenti..

30  yılı aşan kazılara rağmen esrarını koruyan alan ve Kibele’nin tapınağı henüz keşfedilememiştir.

Antik Yunan ve Romalı yazarlara göre Pessinus MÖ 8. Yüzyılda bir tarihte yarı mitolojik Frigya Kralı Midas tarafından Kibele kültünün kutsal kenti olarak kurulmuştur.

Kibele’nin ana tapınağını taşıyan bu şehir daha sonra tapınak kenti haline gelmiştir.

........................ 

PESSİNUS ANTİK KENTİ GİRİŞİ TABELA DA YER ALAN TANITIM YAZISINI AŞAĞIDA BİLGİLENDİRME AMAÇLI YAYINLIYORUM

Eskişehir, Sivrihisar İlçesi’nin 13 km güneybatısında, Ballihisar Köyü’nde yer almaktadır. Kente kazılar, Belçika Ghent Üniversitesi adına 1967-1973 yillarda Prof. Dr. Pierre Lambrechts tarafından başlatılmış, 1987-2008 yıllarında Prof. Dr. J. Devreker, 2009-2013 yıllar arasında ise Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof. Dr. Gocha R. Tsetskhladze tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Pessinus antik kenti en görkemli dönemini Roma İmparatoru Augustus (MÖ 27-MS 14) zamanda yaşamıştır. Kentte Augustus’un ölümünden sonra inşa edilmeye başlanan ve imparator Tiberius (M.S 14-37) zamanında tamamlanan görkemli tapınağın yanı sıra farklı planlı yapılar, atölyeler, evler ve Hristiyanlık Dönemine ait bir Kilise ortaya çıkartılmıştır. Tapınağın bulunduğu alanda Merdivenli Tiyatro, Bouleuterion, Agora (Portikolu Meydan) ve sütunlu cadde yer almaktadır. Aynca Imparator Hadrianus (M.S. 117-138) Döneminde şehrin doğusundaki tepenin yamacına yaptırılan ve günümüzde sadece cavea çukuru ve birkaç oturma sırası görülen 8.000 kişilik bir tiyatro da bulunmaktadır. 

Roma Imparatorluk Döneminde önemli bir Galatia kenti olan Frig kökenli Pessinus, M.S. 9. yy. da önemini kaybetmeye başlamış ve birkaç yüzyıl sonra tamamen terk edilmiştir. Kazıdan çıkan ve civardan toplanan eserler Ballıhisar Köyündeki Açık hava teşhirinde ve Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. 

Tapınak; Imparator Tiberius (MS. 14-37) zamanında tamamlanan tapınak Korinth düzenindedir. Peripteros planlı tapınağın kısa kenarında 6, uzun kenannda ise 11 sütunlu olduğu ve anteler arasında iki sütun bulunduğu düşünülmektedir. Temel kalıntıları dış kısımda 24.10 mx 13,70 m genişliğindedir. En içteki dikdörtgen tapınağın kült heykelinin bulunduğu en kutsal oda olan “cella” ile pronaosun temeli ortak olup boyutları  17,15 m x 9.15 m dir. Tapınağın beş ya da altı basamaklı podyum üzerine oturtulduğu düşünülmektedir. Tapınağın görünen kısımları haricinde üst yapıya ait kaide basamaklan, cella duvarı bloklan, sütun tamburları, sütunlara ve antelere ait korinth başlıkları arşitrav, friz, korniş ve çatıya ait parçalar tapınağın yakın çevresine ve köy içine dağılmış durumdadır. 

Merdivenli Tiyatro; Basamaklanın önünde dinsel veya diğer gösteriler için ayrılmış orkestra bulunan bu yapıt, anıtsal basamaklarla tiyatroyu birleştiren yapısı nedeniyle Merdivenli Tiyatro olarak anılmaktadır. Orijinalinde 30 basamaklı olan tiyatronun, 26 basamağı korunmuştur. Altta 11,51 m. Üstte 11,75 m. Ölçülerindedir. Tiyatro, tapınağı aşağıdaki Agoraya (Portikolu Meydan) bağlamaktadır. 

Bouleuterion (Kent Meclisinin Toplantı Yeri): Severuslar Dönemine (MS 193-235) tarihlendirilen Severus Tiyatrosu da denilen yapı Merdivenli Tiyatronun orkestra bölümünün üstüne inşa edilmiştir. Elips biçimli, 6 mermer oturma sıralı, ortasi basamaklı yapı muhtemelen Bouleuterion (Kent Meclisinin Toplantı Yeri) olarak kullanılmıştır. Yerel mermerden yapılan yapının bazı blokları üzerinde “K”,”T”,”A”,”A”, “M” şeklinde taşçı işaretleri görülebilmektedir. 

Agora (Portikolu Meydan); Claudius Döneminde yapılan agora (MS 41-54) Tapınağın ve Merdivenli Tiyatronun altında üç yanı partikolarla çevrili bir meydandan oluşmaktadır. Kazısı yapılan meydan mevcut hali lle 32 m. Uzunluğunda ve 26,38 m. Genişliğindedir. Kazılan 3 kenarda da üçer basamak olup portiko sütunlan üst basamağın üzerinde yer almaktadır. Portikoya alt sütun ve kaidelerin bazıları yerinde korunmuştur. Agora Gallos Nehir kenarında sütunlu cadde ile birleşmektedir. 

 





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI